سردسته تروریست ها را می شناسید که پیشنهاد گفت وگو می دهید؟
مولوی عبدالحمید که طی یک سال ونیم گذشته مواضعش جنجال برانگیز شده و مدام در رسانه های معاند بازنشر می شود درمورد حوادث تروریستی چابهار و راسک نیز ترک عادت نکرده و در اظهار نظری عجیب حاکمیت و جیش الظلم را دعوت به گفت وگو کرده است بدون اینکه کلمه ای در تقبیح این گروه تروریستی بیان کرده باشد. اظهارات عبدالحمید در نمازجمعه هفته گذشته مسجد مکی تناقضات شاذ دیگری نیز دارد که باعث می شود متن خطابه او با متن بیانیه جیش الظلم اشتراکات جالب توجهی پیدا کند.
به گزارش سفیر سبز، فرهیختگان نوشت: حملات تروریستی چندجانبه در جنوب استان سیستان وبلوچستان آن هم به فاصله چند روز از حمله موشکی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق گزاره هایی خوبی برای تحلیل رفتار تروریست های شرق کشور می دهد. تروریست هایی که به تقلید از اپوزیسیون خارج نشین برای پیدا کردن اسپانسر مالی پشت دروازه های تل آویو به صف شده اند. نکته جالب توجه درمورد بلوای جنوب استان اما بیش از آنکه اقدامات ترویستی باشد که به اقتضای خوی وحشیگری صورت می گیرد، اظهارات دوپهلوی برخی چهره هاست که به جای محکومیت تروریست برای حاکمیت نسخه گفت وگو و به رسمیت شناختن آن را می پیچند. مولوی عبدالحمید که در طی یک سال ونیم گذشته مواضعش جنجال برانگیز شده و مدام در رسانه های معاند بازنشر می شود درمورد حوادث تروریستی چابهار و راسک نیز ترک عادت نکرده و در اظهار نظری عجیب حاکمیت و جیش الظلم را دعوت به گفت وگو کرده است بدون اینکه کلمه ای در تقبیح این گروه تروریستی بیان کرده باشد. اظهارات عبدالحمید در نمازجمعه هفته گذشته مسجد مکی تناقضات شاذ دیگری نیز دارد که باعث می شود متن خطابه او با متن بیانیه جیش الظلم اشتراکات جالب توجهی پیدا کند. در ادامه ضمن بررسی این تناقضات با پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسایل شبه قاره نیز به گفت وگو پرداخته و اثرات اقدامات تروریستی بر توسعه منطقه و معیشت مردم را بررسی کرده ایم.
طنز آشنا
امام جمعه مسجد مکی در سخنرانی روز جمعه خود بدون اینکه جمله ای در محکومیت گروهک تروریستی جیش الظلم بگوید صرفا ناامنی را مضمون دانست و دو طرف درگیری(حاکمیت و تروریست ها) را دعوت به گفت وگو کرد: «ما به طرفین توصیه می کنیم به جای گلوله و درگیری و خونریزی، با همدیگر بنشینند و با صحبت و گفت وگو مسایل و مشکلات شان را حل کنند.» عبدالحمید با این شیوه اظهارنظر سعی داشته از مقامات سازمان های بین المللی تحت سیطره غربی ها تقلید کند. سازمان هایی که پس از انبوهی از جنایات رژیم صهیونیستی هنوز در اعلام اینکه رژیم صهیونیستی دست به نسل کشی زده است یا نه تردید دارند و بدون اینکه رژیم صهیونیستی مجهز به سلاح های کشتار جمعی را مهار کنند طرفین را دعوت به گفت وگو می کنند. طنز تلخی که این بار عبدالحمید آن را تکرار کرده است.
با فرعون و ابوجهل در نیل و بدر گفت وگو می کنند
علاوه بر زیر سوال بودن ماهیت گفت وگو با تروریست ها، استدلالی که عبدالحمید آن را دستاویز توجیه کردن تروریست قرار می دهد نیز جالب توجه است. عبدالحمید بدون اینکه به سرنوشت ابوجهل و فرعون و ابولهب اشاره کند معتقد است باید با حرف درست آنها را نیز روی چشم قرار داد: «اما اگر طرف مقابل ما ابوجهل و ابولهب و فرعون هم باشد باید حرفش را بشنویم. حضرت موسی علیه السلام حرف فرعون و حضرت رسول صلی الله علیه وسلم حرف ابوجهل و ابولهب را شنید. لذا اگر ابوجهل های زمان تان هم با شما حرفی دارند حرف شان را بشنوید و ببینید چه می گویند؛ جایی که حرف شان اشتباه است به آنها بگویید که اشتباه است، اما حرف درست را باید روی چشم گذاشت.» این استدلال درحالی مطرح می شود که نزاع بین موسی و فرعون به غرق شدن فرعونیان در نیل انجامید، ابوجهل در جنگ بدر در مقابل پیامبر به هلاکت رسید و ابولهب نیز که در جنگ بدر بیمار و زمین گیر بود پس از جنگ به طرز شنیعی به هلاکت رسید. درمورد هیچ کدام از سه شخصیت مذکور از ابتدا بنایی بر این نبوده است که حضرت موسی و حضرت محمد اظهارات کفار را روی چشم قرار بدهند. گفت وگویی نیز اگر صورت گرفته صرفا با هدف اتمام حجت بوده و پس از آن نیز نیل و شمشیر نزاع را تعیین تکلیف کرده اند. درمورد گروه های تروریستی که هر چند روز یک بار آتش به سمت سینه حافظان امنیت نشانه می روند نیز حجت تمام شده و چاره ای جز تیغ عدالت باقی نمانده است.
جای علت و معلول را عوض نکنید
پیش از این در یادداشتی که با عنوان تروریست های توسعه در «فرهیختگان» منتشر شد به تناقضاتی که در بیانیه جیش العدل با هدف توجیه جنایات اخیر آمده است پرداخته شده اما مهم ترین استدلال این بیانیه جلوگیری از توسعه سواحل مکران با هدف جلوگیری از برهم خوردن بافت قومی منطقه عنوان شده است. امام جمعه مسجد مکی در اظهار نظری انتقادی می گوید: «زمانی بود که مردم اصلاحات می خواستند، اما الان مردم از اصلاحات بریده اند و به اصلاحات راضی نمی شوند، بلکه خواستار تغییرات عمیق و ژرف هستند. مردم اقتصاد قوی و پایدار می خواهند.» عبدالحمید درحالی فقدان اقتصاد پایدار را بهانه ای برای تغییرات ژرف می داند که هیچ مرزبندی با بیانیه ضدتوسعه جیش الظلم نداشته است. درحالی که توسعه سواحل پایدار یکی از مهم ترین عوامل ایجاد اشتغال و بهبود وضعیتی معیشتی ساکنان منطقه محسوب می شود، جیش الظلم صریحا جلوگیری از آن را به عنوان هدف اقدامات تروریستی خود دانسته و عبدالحمید نیز که ردای دفاع از اقتصاد قوی پایدار را بر تن کرده و شعار آن را می دهد حتی حاضر نشده با جیش العدل مرزبندی کرده و آن را محکوم کند. درحالی که اقدامات تروریستی یکی از مهم ترین علت های اقتصاد ناپایدار منطقه محسوب می شود، عبدالحمید سعی دارد جای علت و معلول را عوض کرده و آن را عامل اعتراضاتی معرفی کند که اقدامات تروریستی را توجیه پذیر می کند.
دست داعش از آستین جیش العدل بیرون زد
گروه تروریستی داعش که متهم به همکاری با صهیونیست ها است -در زمان نبرد سوریه نیز تصاویر مداوای نیروهای داعش در اسراییل در فضای رسانه ای منتشر شده بود- یکی از ساکنان در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه محسوب می شد. این سکوت باعث شده بود تا گزاره همکاری آنها با صهیونیست ها در ذهن مردم جهان پررنگ شود. این گروه برای اینکه از خود رفع اتهام کند اخیرا طی بیانیه ای سعی داشت سکوت خود را توجیه کرده و از خود رفع اتهام کند. در بخشی از این بیانیه آمده بود: «چند برابر آنچه در غزه رخ می دهد چند سال قبل در سرزمین های خلافت در عراق و شام رخ داده بود، همچنین در برمه و چین و هند هم رخ می هد!» داعش با چنین عباراتی سعی داشت تا شدت جنایت در غزه را کم جلوه داده و سکوت چند ماه خود را توجیه پذیر کند. این گروه تروریستی درحالی در پایان بیانیه خود مسلمانان را دعوت به اقدامات فردی علیه صهیونیست ها کرد که در این استراتژی هیچ نقشی برای خود تعریف نکرده بود تا همچنان مجبور نباشد در برابر حامی مالی خود بایستد. حادثه تروریستی اخیر در چابهار و راسک و تشابه آن با شیوه عملیات های داعش باعث شد تا اکنون بهتر درک شود که چرا این گروه برای تقابل با رژیم صهیونیستی برای خود نقشی تعریف نکرده است. پاسخ این است که داعش با دریافت حمایت های مالی و تسلیحاتی از رژیم صهیونیستی همچنان مسلمانان را مهم ترین هدف خود تعریف کرده و جنایات یک دهه اخیر را نیز علیه مسلمانان تکرار می کند. در تشریح دلایل وابستگی جیش العدل به داعش نیز علاوه بر هویت غیرایرانی عاملان حمله تروریستی نوع عملیات آنها که متکی به روش های انتحاری بود جالب توجه است.
اقدامات تروریستی انگیزه ها برای سرمایه گذاری بلندمدت را از بین می برد
برای بررسی ماهیت اقدامات تروریستی اخیر در جنوب سیستان وبلوچستان و آسیب های آن به توسعه منطقه با پیرمحمد ملازهی، کارشناس شبه قاره به گفت وگو پرداخته ایم. ملازهی درمورد آسیب های اقدامات تروریستی به اقتصاد منطقه معتقد است: «امید این بود که با طرح توسعه مکران و منطقه آزاد تجاری چابهار بتوانند سرمایه های داخلی و خارجی را جذب کنند و برنامه توسعه را پیش ببرند اما حقیقت این است که با این نوع حرکت هایی که در منطقه انجام می شود و امنیت منطقه را به خطر می اندازد هیچ بخش خصوصی و دولتی آن انگیزه و اطمینان لازم را پیدا نمی کند تا سرمایه گذاری بلندمدت انجام بدهد که برایش سودده باشد و به نظر من می آید که نه تنها سرمایه ای جذب منطقه نخواهد شد بلکه حتی کسانی هم که تاکنون روی منطقه سرمایه گذاری کرده اند احساس خطر می کنند و اگر بتوانند سرمایه هایشان را به جای دیگری منتقل می کنند تا امنیت سرمایه شان تامین شود، حتی در سطح خیلی محدود ممکن است این اتفاق بیفتد. مثلا حتی مردم محلی که خودشان سرمایه گذاری کرده اند سعی می کنند سرمایه شان را به طور مثال به تهران بیاورند تا خانه ای بخرند یا یک جایی سرمایه گذاری کنند و پول شان را از آنجا خارج کنند. بنابراین از هر زاویه ای که نگاه کنید متاسفانه این نوع حرکت های تروریستی راه به جایی نمی برد. این طوری هیچ اتفاق مثبتی در سیستان وبلوچستان رخ نمی دهد و هیچ توسعه ای اتفاق نمی افتد و اگر مرز هم همان طور که پیش بینی می شود به طور کامل بسته شود همین گریزگاه حداقلی که وجود دارد تا مردم از طریق سوخت بری زندگی شان را پیش ببرند آن هم از بین برود فکر نمی کنم شرایطی به وجود بیاید که کسی مایل باشد در این منطقه سرمایه گذاری کند.»
ادعای اسکان جمعیت چند میلیونی در سیستان وبلوچستان تخیلی است
یکی از ادعاهایی که گروهک موسوم به جیش العدل درمورد چرایی اقدامات تروریستی خود مطرح کرده بود جلوگیری از انتقال جمعیت هفت میلیونی به جنوب سیستان وبلوچستان و برهم زدن بافت قومیتی منطقه است. ملازهی این ادعا را این گونه رد می کند: «زمانی که مساله طرح توسعه مکران مطرح شد زمان آقای روحانی و جهانگیری بود. جهانگیری آمد حرفی را مطرح کرد که بلافاصله با واکنش منفی در منطقه روبه رو شد. جهانگیری ادعا کرد ما می خواهیم چند شهر جدید در این منطقه بسازیم و بعد 5 تا 10 میلیون نفر را از مرکز و استان های شمالی که جمعیت بالایی دارند جابه جا کنیم. این حرف اصلا حساب شده نبود. خودشان هم می دانستند که پیامد این مساله چه چیزی است و اصلا این منطقه ظرفیتی چنین چیزی را ندارد. شما اول باید در چابهار یا تیس که شهری در اطراف چابهار است آب خوردن آن را تامین کنی. الان آنجا اصلا آب نیست. تو چطور می خواهی در جایی که آب خوردن وجود ندارد جمعیت جابه جا کنی. بعد هم کسانی که از یک منطقه ای به منطقه دیگر می روند در بلندمدت باید ماندگار باشند. همین حالا شما ممکن است امتیازاتی بدهی. مثلا کار بدهی، زمین بدهی، ساختمان بدهی، خانه بدهی، ولی همین آدم به محض اینکه احساس کند وضعش بهتر شده است سعی می کند مجدد به همان منطقه ای برگردد که از آن آمده است. به این سادگی نیست که شما بگویی جابه جایی جمعیت انجام می دهم و این حرف تخیلی است و متاسفانه در بیانیه اخیر جیش العدل نیز از این حرف اشتباه استفاده ابزاری شده بود.»
مطالبه صحیح استفاده از ظرفیت بومی منطقه است
فارغ از اینکه ایده انتقال جمعیت منطقی یا غیرمنطقی باشد ماهیت آن را نمی توان بدون دلیل زیر سوال برد. سال هاست در استان های مختلف مهاجرت وجود دارد و ترکیبی از جامعه ایران در اقصی نقاط کشور با یکدیگر همزیستی و تعامل دارند. بنابراین مقاومت در برابر همزیستی قومیتی بالذات امری غلط و ناشدنی است. لذا بیانیه گروهک موسوم به جیش الظلم از این جنبه کاملا زیر سوال می رود. مطالبه صحیح که باید به آن توجه شود تا دستاویزی برای سوءاستفاده گروه هایی تروریستی به وجود نیاید بومی گزینی است. پیرمحمد ملازهی این مطالبه را این گونه تشریح می کند: «باید در طرح توسعه مکران جایگاه بومیان تعریف شود. بسیاری از مدیران در استان پروازی هستند. در دستگاه هایی که به طرح توسعه مکران مربوط هستند اگر نگاه کنیم خیلی نقش موثری که به بومیان سپرده شده باشد نمی بینیم. این باید اصلاح شود. برخی دارند این ذهنیت را می سازند که دولت مکران را بدون حضور بومیان می خواهد. این ذهنیت زمانی اصلاح می شود که به جایگاه متخصصین بومی هم توجه شود. نباید اصرار شود که مدیران از تهران به صورت پروازی به استان رفت و آمد داشته باشند. الان هم یک تضاد قومی به وجود آمده و تضادهای مذهبی هم تشدید می شود. هیچ کس دنبال این نیست اما باید بررسی دقیق و جامعه شناسانه ای صورت بگیرد. این ایرادات فرصت را در اختیار گروه های تروریستی قرار می دهد تا با سوءاستفاده از مطالبات مردم برای خودشان مشروعیت زایی کنند.»
با گروه های تروریستی نمی شود گفت وگو کرد
یکی از برداشت هایی که از متن سخنرانی روز جمعه عبدالحمید، امام جمعه مسجد مکی زاهدان برداشت می شود این است که او خواهان گفت وگو با گروه های تروریستی است. شاید به همین دلیل است که اقدام این گروه را محکوم نکرده است. این امر که به نوعی به رسمیت شناختن گروه های تروریستی محسوب می شود توسط پیرمحمد ملازهی نیز رد می شود. این کارشناس مسایل شبه قاره گفت وگو با تروریست ها را این گونه رد می کند: «با این گروه ها نمی شود وارد گفت وگو شد. برای اینکه این گروه ها الان ماهیت انفرادی ندارند و به نهادهای خارجی وصل هستند. جیش العدل دنباله رو ریگی است و الان اینها به منابع خارجی واحتمالا به داعش وصل شده اند. نشانه هایی وجود دارد که عاملان حملات چابهار نیروهای انتحاری بوده اند و هویت های غیرایرانی تاجیک و پشتون داشته اند. اگر این اطلاعات که مقامات رسمی باید آن را تایید کنند واقعیت داشته باشد این افراد تروریست های داعشی بوده اند. مردم می گویند اینها به زبان پشتون صحبت می کردند. اگر این قطعی شود وضعیت بسیار فرق می کند. دیگر نمی شود با رهبر جیش العدل وارد مذاکره شد چون اینها در یک چهارچوب دیگری عمل می کنند. مساله شان خلافت است، مساله شان تضادها بین شیعه و سنی است و مساله کلی تری تحت عنوان حاکمیت بر شرق ایران یا همان خراسان دارند که داعش آن را بخشی از قلمرو خود می داند، بنابراین با آنها نمی شود گفت وگو کرد.»
پایان خبر سفیر سبز
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سردسته تروریست ها را می شناسید که پیشنهاد گفت وگو می دهید؟" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سردسته تروریست ها را می شناسید که پیشنهاد گفت وگو می دهید؟"، کلیک کنید.