سرنوشت مدرسه ای که شیشلیک می داد، چه شد؟/گران ترین شهریه در تهران باید چقدر باشد؟

سرنوشت مدرسه ای که شیشلیک می داد، چه شد؟/گران ترین شهریه در تهران باید چقدر باشد؟

شهریه مدارس غیردولتی برای خانواده ها همیشه پر از ابهام و سؤال است مخصوصا والدینی که مجبورند همه ۱۲سال تحصیلی یا نیمی از آن فرزندانشان را به این مدارس بفرستند؛ شهریه هایی که از هزینه درس خواندن در دانشگاه آزاد هم فراتر رفته و بار سنگینی است روی دوش والدین به خصوص در شهرهای بزرگ.

به گزارش سفیر سبز به نقل از همشهری شهریه مدارس غیردولتی برای خانواده ها همیشه پر از ابهام و سؤال است مخصوصا والدینی که مجبورند همه ۱۲سال تحصیلی یا نیمی از آن فرزندانشان را به این مدارس بفرستند؛ شهریه هایی که از هزینه درس خواندن در دانشگاه آزاد هم فراتر رفته و بار سنگینی است روی دوش والدین به خصوص در شهرهای بزرگ. در این باره گفت وگویی داشتیم با احمد محمودزاده معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس غیردولتی و توسعه مشارکت های مردمی که در زیر می خوانید.

هفته گذشته شهریه ۳۰۰میلیونی برخی از مدارس غیردولتی مطرح و حاشیه ساز شد و حتی یکی از روزنامه های وابسته به سپاه پاسداران شهریه ۵۰۰میلیون تومانی یکی از این مدارس را مطرح کرد. مبنای دریافت این شهریه ها چیست؟

یکی دو تا از این مدارس را به ما معرفی کنید. ما در کل کشور مدرسه ای نداریم که ۳۰۰میلیون تومان شهریه داشته باشد. در هیچ جای کشور حتی در تهران که بالاترین شهریه را می گیرند هم این اتفاق نمی افتد. از ۲۰هزار مدرسه و ۲۰هزار آموزشگاه زبان و علمی آزاد در کل کشور یکی دو مورد مدرسه خارج از عرف و نامتعارف شهریه دریافت کرده اند که همان ها رسانه ای شده که درست نیست.
 

پس این همه اعتراض والدین به شهریه ها که در فضای رسمی و غیررسمی رسانه ای مطرح می شود چیست؟
شهریه ساختاری دارد که هر سال تعیین می شود. براساس مواد قانونی ۱۵و ۱۶الگوی شهریه ابلاغ می شود که امسال هم زودتر این را شروع کردیم. ما برای تعیین شهریه سال تحصیلی آینده از اسفند ۱۴۰۳الگو را در شورای نظارت مرکزی مصوب کردیم و با تأیید اعضای شورای راهبردی آن را ابلاغ کردیم که به چه نحو دریافت شود.
در تعیین شهریه مدارس غیردولتی ۲پارامتر داریم؛ یکی شهریه پایه و دیگری فوق برنامه که شامل کلاس های جانبی اردو ناهار لباس و وسایل آموزشی می شود. شما اساس این را که می گویید شهریه ۳۰۰میلیونی نداریم براساس شهریه پایه درنظر گرفته اید؛ درحالی که همه مدیران مدارس غیردولتی افزایش شهریه سالانه را براساس بخش دوم یعنی فوق برنامه دریافت می کنند و اصلا سودشان در همان بخش است و خب این خلاف صحبت شماست.
ما براساس ۷شاخص برای شهریه هر مدرسه تصمیم می گیریم که حقوق معلم کیفیت بخشی که ۱۵۰مورد است فضای آموزشی ابزار آموزشی اجاره ساختمان مقطع تحصیلی و نرخ تورم ازجمله این موارد است. مؤسس براساس اینها پیشنهاد شهریه می دهد و در شورای تعیین شهریه بررسی و آن را نهایی می کنند و به استان اعلام و بعد از بررسی ابلاغ می شود.
در کنار اینها در قانون دیده شده که اجازه داده است مدارس غیردولتی ۴۰درصد شهریه ثابت را برای کلاس های فوق برنامه دریافت کند. یعنی اگر شهریه مدرسه ای ۳۰میلیون تومان است ۴۰درصد از آن را می تواند برای این منظور بگیرد که در مقطع ابتدایی میزان ساعت فوق برنامه ۱۲ساعت متوسطه اول ۱۶ساعت در متوسطه دوم ۱۷ساعت و در هنرستان ۱۲ساعت درنظر گرفته شده است.
 

کلاس های فوق برنامه اجباری است و شهریه را حتی بیش از ۴۰درصد افزایش می دهد.
نه اجبار است و نه اختیار اما اعتقاد ما این است که کارکرد مدرسه غیردولتی به فوق برنامه آن است وگرنه چه فرقی نسبت به دولتی دارد؟ والدین هم دنبال این فوق برنامه هستند. البته بخش دیگری هم در شهریه وجود دارد مثل لباس فرم میان وعده ناهار اردو و سرویس که با مصوبه انجمن اولیا و مربیان تعیین و دریافت می شود و برخی دیگر از شهریه ها هم برای فعالیت های آموزشگاهی است؛ یعنی کلاس های خارج از وظایف مدرسه که والدین رقم همه اینها را جمع می کنند و به عنوان شهریه یک سال تحصیلی مدرسه غیردولتی عنوان می کنند که مشکل ایجاد می شود. مثلا مدرسه ای ۲زبان درس بدهد که جزو وظایفش نیست و تقاضای والدین است که دوست دارند در مدرسه اتفاق بیفتد. الان اگر مؤسس تمام اینها را درست اطلاع رسانی کند این همه بحث و مشکل پیش نمی آید.
گران ترین شهریه در تهران با فوق برنامه باید چقدر باشد؟
سال تحصیلی که گذشت ۱۱۰میلیون تومان برای پایه دوازدهم منهای لباس فرم ناهار سرویس مدرسه و اردو.
 

خب با احتساب همین موارد بگویید چون دقیقا در همین موارد تخلف رخ می دهد.
این دست ما نیست. دست انجمن اولیا و مربیان است.
 

باید طبق قانون نظارت کنید.
نه اینطور نیست. مصوبه انجمن اولیا و مربیان را نداشته باشند امکان دریافت این شهریه را ندارند. بعضی جاها به شوخی می گویم که برخی خانواده ها غذای خود را هم از مدرسه می گیرند که این خیلی به ما ربطی ندارد. ما منهای فعالیت آموزشگاهی و… که گفتم نظارت می کنیم.
 

سقف شهریه مدرسه غیردولتی برای سال تحصیلی بعد چقدر است؟
ما برای سال آینده اعلام نمی کنیم چون باید حساب و کتاب کنیم.
 

طوری که شما شهریه ثابت را برای سال تحصیلی بعد عنوان نمی کنید به فوق برنامه آموزشگاهی ناهار سرویس اردو و لباس فرم هم می گویید نمی توانید نظارتی داشته باشید دراین صورت دست مدرسه های غیردولتی را برای گرفتن شهریه باز گذاشته اید.
نه به این صورت نیست.
 

خب شاید مدرسه غیردولتی بخواهد هر روز کباب شیشلیک بدهد ۳زبان آموزش بدهد اردوی سوئیس هم ببرد و بعد بگویید مدرسه غیردولتی به فوق برنامه هایش است وگرنه چه فرقی با دولتی دارد.
در این بخشنامه همه اینها را آورده و گفته ایم که چه غذایی باید داده شود که متعارف مدرسه باشد. در برنامه غذایی مدارس شیشلیک یک بار بود که برخورد شد.
سود مدرسه غیردولتی دقیقا از همین مسیرهایی است که شما به انجمن اولیا و مربیان سپرده اید.
نه اینطور نیست و قبول ندارم.

در شرایطی که هنوز خدماتی به خانواده ها و دانش آموزان ارائه نشده است چرا باید ۵۰درصد شهریه را ۶ماه جلوتر از سال تحصیلی دریافت کنند؟
۵۰درصد که نه! خانواده بخشی از شهریه را به مدرسه پرداخت می کند تا مدرسه مطمئن شود که این دانش آموز ثبت نام شده است. ما شرط هم گذاشته ایم که اگر یک دانش آموز به هر دلیل نخواست در آن مدرسه ثبت نام کند مدرسه باید تمام پیش پرداخت را به خانواده برگرداند.
ضمن اینکه فقط بحث خدمات در سال تحصیلی نیست بحث پشتیبانی هم مطرح است؛ اینکه مدرسه برای مهرماه آماده شود اقدامات مختلفی در حوزه سخت افزار آموزش معلم ها و سایر فعالیت های تابستانی انجام می شود.
 

در بحث مدرسه داری شاهد هستیم که از اواخر دهه ۷۰تا به امروز بسیاری از چهره های سیاسی وارد عرصه مدرسه داری شده اند. نام های بزرگی از هر دو طیف سیاسی با فعالیت مدارس گره خورده است حتی این چهره های شناخته شده سیاسی به شکل خانوادگی در این حوزه فعالیت می کنند. چقدر این اسامی و چهره ها در تعیین شهریه دست شما را بسته اند و کار نظارت را سخت می کنند؟
من یک روستازاده هستم به همین خاطر شاکله ذهنی من طوری ساخته شده است که وارد چنین فضاهایی نمی شوم و بدون اینکه درنظر داشته باشم که این مدرسه برای کدام چهره سیاسی است فعالیت خودم را انجام می دهم. نام برخی از این مدارس به گوش من هم رسیده است اما حتی به این سمت نرفته ام که بدانم این مدارس کجا هستند و با من چه ارتباطی دارند.
 

یعنی این مدارس در بحث تعیین شهریه ها دست شما را نمی بندند؟
من اصلا وارد این فضا نمی شوم یک الگوی شهریه است که برای همه ابلاغ می شود. من نمی خواهم بگویم که هیچ کدام تخلف نمی کنند احتمال دارد که برخی از تخلفات هم با نام چند مورد از این مدارس گره خورده باشد اما این مدارس چارچوب ها را رعایت می کنند و در تعطیلی مدارس و مجموعه ها خیلی رعایت حال این قبیل مدارس را نکرده ام. ۳پرونده بسیار بزرگ را در شهر تهران مدیریت کردیم برخی از آنها اعلام هم شدند اما متأسفانه نهادهای دیگری که باید دست به مراقبت بزنند چندان درست عمل نمی کنند. ما فضای مؤسسان مدارس غیردولتی را به سمتی برده ایم که قانون از ما می خواهد.
 

 مثلا اگر یک مدرسه غیردولتی منسوب به یکی از چهره های شورای عالی انقلاب فرهنگی تخلف کند شما نظارت می کنید؟
حتما نظارت می کنیم و تخلف در پرونده ثبت و برخورد انجام می شود. چند پرونده داریم که شاید هیچ کس نمی توانست به آن بپردازد اما ما وارد شدیم.

این قبیل مدارس تا چه حد صحنه گردان مدارس غیردولتی در تهران هستند؟ به عنوان مثال می بینیم که یک مدرسه میزانی را برای شهریه مشخص کرده و با استفاده از رانتی که دارد دست به تبلیغ زده تا جایی که توانسته است مدارس غیردولتی دیگر را کنار بزند. این مدرسه ها با امکاناتی که از نهادهای دولتی دارند دست به صحنه گردانی می زنند. به عنوان مثال منسوب به یک دانشگاه مدرسه غیردولتی ایجاد کرده و از فضای دانشگاه هم استفاده می کند و اجاره بها نمی دهد.
فکر نکنم اینگونه باشد. حتی برای خود آموزش و پرورشی ها اجازه نداریم به کسی بدون ضابطه مدرسه ای را اجاره بدهیم.
 

الان فضای آموزشی دولتی اجاره داده می شود؟
بله. در آموزش و پرورش مدارسی داریم که به هر طریقی در آموزش دولتی استفاده نشده است احتمال دارد که اجاره داده شده باشد اما همه ضوابط قانونی رعایت شده است.
 

وقتی دانش آموز در آن منطقه وجود دارد چرا فضای دولتی را به مدرسه غیردولتی اجاره می دهید؟
اگر دانش آموزی وجود داشته باشد اجاره نمی دهند هیچ منطقه ای اگر دانش آموز در مدرسه باشد این کار انجام نمی دهد. اولویت اول آموزش و پرورش تأمین فضا و نیرو برای مدرسه دولتی است. شاید چند مدرسه به دلیل دانش آموز کم ادغام شده و مدرسه را اجاره داده اند نه اینکه بخواهند دانش آموزی را از مدرسه خارج کنند تا فضا به غیردولتی اجاره داده شود. احساس من این است که چند مورد در فضای عمومی مطرح می شود و این موارد را ملاک عمل قرار می دهند اما واقعیت این است که این موارد خیلی کم است و در تهران بیشتر از ۲مورد به این شکل نیستند.
 

 در افکار عمومی این موضوع مطرح است که تهران را از مدرسه دولتی تهی کرده اند تا آموزش خصوصی شود؛ حتی رهبر انقلاب در صحبت های اخیر خود اعلام کرده اند که شنیده شده است بخش هایی از آموزش و پرورش را می خواهند واگذار کنند و نباید اجازه داد که آموزش ملوک الطوایفی شود.
نه بحث این نیست؛ زمانی افکاری در آموزش و پرورش وجود داشت و می گفتند این هزینه هایی را که برای آموزش می شود چرا با قیمت تمام شده برای مدیریت به دیگران واگذار نکنیم. فرمایشات حضرت آقا ناظر بر این موضوع است.

بخش دیگری هم در شهریه وجود دارد مثل لباس فرم میان وعده ناهار اردو و سرویس که با مصوبه انجمن اولیا و مربیان تعیین و دریافت می شود و برخی دیگر از شهریه ها هم برای فعالیت های آموزشگاهی است؛ یعنی کلاس های خارج از وظایف مدرسه که والدین رقم همه اینها را جمع می کنند و به عنوان شهریه یک سال تحصیلی مدرسه غیردولتی عنوان می کنند که مشکل ایجاد می شود. مثلا مدرسه ای ۲زبان درس دهد که جزو وظایفش نیست و تقاضای والدین است که دوست دارند در مدرسه اتفاق بیفتد.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها و شبکه های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن از سوی سفیر سبز نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان منتشر می شود.

پایان خبر سفیر سبز

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سرنوشت مدرسه ای که شیشلیک می داد، چه شد؟/گران ترین شهریه در تهران باید چقدر باشد؟" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سرنوشت مدرسه ای که شیشلیک می داد، چه شد؟/گران ترین شهریه در تهران باید چقدر باشد؟"، کلیک کنید.