تحصیل لاکچری/ شهریه ۵۰۰ میلیونی مدارس خاص!

تحصیل لاکچری/ شهریه ۵۰۰ میلیونی مدارس خاص!

شغلش آزاد است و سال های خیلی طولانی پشت نیمکت های مدرسه ننشسته:«خودم دیپلم هم ندارم. دوست دارم «شقایق» سری میان سرها دربیاورد و برای خودش کسی شود.» پدر برای تامین هزینه مدرسه دختر پولی که به ارث برده را پس انداز  کرده:«چاره چیست. بچه سرمایه آدم است نمی شود که به امان خدا رهایش کرد تا جایی که بتوانم می فرستمش مدرسه خوب.» 

به گزارش سفیر سبز روزنامه هفت صبح نوشت:داستان شهریه های مدارس غیرانتفاعی به فصل ترسناکش رسیده است. جایی که اولیاء دانش آموزان باید چوب تورم و افزایش هزینه ها را چند برابر بیشتر بخورند و سر آخر هم به اجبار دست به جیب شوند و شهریه‎ های نجومی پرداخت کنند. باورش سخت است اما پیگیری های هفت صبح از افزایش 80 تا 100 درصدی شهریه برخی مدارس غیرانتفاعی خبر می دهد.

نکته قابل تامل اینکه مدیران مدارس غیرانتفاعی افزایش قابل توجه اجاره و هزینه ها را دلیل اصلی افزایش قیمت شهریه ها اعلام می کنند. این در حالی است که رقم اعلامی آنها بیش از دوبرابر نرخ تورم سالانه است. گفت وگو با اولیای دانش آموزان هم نشان می دهد اغلب مدیران مدارس غیرانتفاعی به شهریه مصوب وزارت آموزش و پرورش توجهی نمی کنند و با شگردهای خاص قانون را دور می زنند. 

شهریه  ۵۰۰  میلیونی مدارس خاص! 

 ۳۰ تا ۱۲۰میلیون تومان! دخترک امسال قرار است کلاس اول را تجربه کند. شهریه های اعلامی مدارس مختلف به اولیا از ۳۰میلیون تومان شروع می شود و به ۱۲۰میلیون تومان می رسد. کارمند بودن پدرومادر سبب شده تصمیم بر مدرسه غیرانتفاعی باشد: «هرجور حساب و کتاب کنید برای کلاس اول مبلغ بالایی است.» مادر «مهلا» بر این باور است این مدارس از شرایط اولیا سوءاستفاده می کنند: «به دلیل فوق برنامه ها دیرتر تعطیل می شوند و این نکته مثبتی برای اولیای کارمند است. هرچند همین فوق برنامه ها بهانه ای شده اند برای متغیر بودن شهریه در مدارس غیرانتفاعی.» او از همکارانش شنیده مدارس خاص و بین المللی حتی تا ۵۰۰میلیون هم شهریه طلب می کنند. چندی پیش هم یکی از خبرگزاری ها درباره آگهی یک مدرسه آنلاین نوشت که شهریه آن دلاری و رقمی بین ۹ هزار تا ۱۸ هزار دلار بود.  

دوست دارم سری میان سرها دربیاورد 

«سیمین» مادر دو پسر است و ساکن مشهد؛ یکی دوره ابتدایی و دیگری متوسطه اول: «امسال برای پسرم که کلاس سوم است ۴۰میلیون خواستند و برای دیگری ۶۰میلیون. مبلغ بالایی است. هزینه فوق برنامه ها هم هست.» او از آن دسته مادرانی است که دوست دارد بچه هایش از هم نسلانشان عقب نمانند: «مثل گذشته نیست که تنها مدارس دولتی را داشتیم و همه در یک سطح بودیم.

الان مدارس متنوعی وجود دارند. آدم دلش می خواهد در حد توان بهترین را برای بچه هایش مهیا کند.» همسر «سیمین» با شرکت خارجی همکاری دارد و درآمدش بد نیست: «شرایط مالی مان بد نیست اما گاهی اوقات از برخی خواسته های خودم می گذرم تا بچه ها در مدارس خوبی درس بخوانند.» «قاسم» از اهالی یزد است و دختری در مقطع متوسطه اول دارد: «۴۰میلیون شهریه خواستند البته هزینه سرویس و فوق برنامه ها هم به آن اضافه می شود.»

او شغلش آزاد است و سال های خیلی طولانی پشت نیمکت های مدرسه ننشسته:«خودم دیپلم هم ندارم. دوست دارم «شقایق» سری میان سرها دربیاورد و برای خودش کسی شود.» پدر برای تامین هزینه مدرسه دختر پولی که به ارث برده را پس انداز  کرده:«چاره چیست. بچه سرمایه آدم است نمی شود که به امان خدا رهایش کرد تا جایی که بتوانم می فرستمش مدرسه خوب!» 

   پیش ثبت نام تنها با نرخ سال گذشته 

۱۸مدیر مدرسه عزل شدند؛ به دلیل دریافت شهریه خارج از نرخ مصوب. به همین بهانه مدیرکل آموزش وپرورش شهر تهران به مدارس غیردولتی هشدار داده: «تیم های نظارتی در سطوح منطقه ای استانی و وزارتخانه داریم. سامانه ثبت شکایات هم فعال است.» به گفته مجید پارسا پیش ثبت نام تنها با نرخ سال گذشته مجاز است بنابراین دریافت شهریه بیش از نرخ مصوب تخلف به حساب می آید.

  تنها ۱۵ تا ۲۰درصد افزایش شهریه

طبق گزارش های منتشر شده در سال تحصیلی که پشت سر گذاشتیم ۴۰درصد مدارس غیرانتفاعی شهریه شان از ۱۰ تا ۲۰میلیون بود البته شهریه ۳۴درصد مدارس هم ۲۰ تا ۳۰میلیون تعیین شد. ۱۴درصد از این مدارس هم شهریه دریافتی شان بین ۳۰ تا ۴۰میلیون بود. ۶درصد دیگر بین ۴۰ تا ۵۰میلیون و شهریه ۲.۵درصد بین ۵۰ تا ۶۰میلیون تعیین شد. ۱.۵درصد این مدارس شهریه شان ۶۰ تا ۷۰میلیون و کمتر از یک درصد مدارس بین ۷۰ تا ۸۰میلیون دریافت کردند. طبق آمارهای منتشر شده در سال تحصیلی پیش رو -۱۴۰۴-۱۴۰۵- شهریه مدارس غیرانتفاعی ۱۵ الی ۲۰درصد افزایش را تجربه خواهند کرد. 

تعیین سقف برای شهریه فوق برنامه مدارس غیردولتی 

در میانه مخارج مدارس غیرانتفاعی فوق برنامه ها هزینه مضاعفی بر دوش خانواده ها هستند. به واقع هرساله به وقت شروع سال تحصیلی مدارس غیردولتی به بهانه آمادگی بیشتر دانش آموزان در امتحانات و یادگیری بیشتر پای فوق برنامه‎ ها را به ماجرا باز می کنند. هزینه ای که بسته به پایه دانش آموز و معلم و استادی که برای برگزاری فوق برنامه ها دعوت می شود در نوسان است. اهمیت شاید هم حاشیه های این مسئله تا جایی بوده که در سال جاری نمایندگان مجلس به آن ورود پیدا کرده و برای شهریه فوق برنامه مدارس غیردولتی سقف تعیین کردند. نکته اینکه دریافت بالاتر از این سقف مساوی با جریمه و برخورد با مدرسه خاطی است.  

اختلاف ۱۵ برابری شهریه بین گران ترین و ارزان ترین مدارس 

برخی بر این باورند موجودیت و فعالیت مدارس غیرانتفاعی عدالت آموزشی را زیرسوال می برد این در حالی است که به گفته محمد داوری سخنگوی سازمان معلمان ۱۵ تا ۲۰ درصد کل دانش آموزان در مدارس غیرانتفاعی تحصیل می کنند. این در حالی است که ۴۰ درصد تمرکز مدارس غیرانتفاعی در ۵ کلانشهر است.  داوری به «هفت صبح» می گوید: «البته مدارس غیرانتفاعی در مناطق محروم ۳۰ تا ۵۰ درصد از نرخ مصوب پایین تر هستند. اگرچه در شمال شهر مدارس غیرانتفاعی گاهی ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصد بالاتر از نرخ مصوب مطالبه می ‎کنند.» 

او توضیح می دهد:«پایین بودن شهریه مدارس غیرانتفاعی از مصوبه در شهرهای کوچک تر به دو دلیل برمی گردد. یکی اینکه خانواده ها توان پرداخت ندارند دوم اینکه هزینه های ساختمان پرسنل و خدمات در این شهرها پایین تر است بنابراین همین شهریه های پایین تر هم برای آنها صرفه اقتصادی دارد.» سخنگوی سازمان معلمان از اختلاف ۱۵برابری شهریه بین گران ترین و ارزان ترین مدارس غیرانتفاعی هم می گوید. 

همه بحث ها تحت تاثیر مدارس لاکچری!

بنابر گفته های سخنگوی سازمان معلمان اغلب رسانه ها در باب گفتن از مدارس غیرانتفاعی تحت تاثیر مدارس لاکچری کلانشهری همچون تهران هستند بنابراین می توان گفت تصور عموم از مدارس غیرانتفاعی و شهریه ها یک تصور مبتنی بر واقعیت نیست. داوری معتقد است شهریه مصوب مسئله ۶۰-۷۰ درصد این مدارس نیست ولی نکته قابل تامل این است که هربار صحبت از مدارس غیرانتفاعی به میان می آید چالش برانگیزترین مسئله موضوع شهریه هاست.

او اظهار می کند: «درخصوص مدارس غیرانتفاعی متاسفانه همه بحث ها رها شده و تنها به شهریه ها پرداخته می شود.» شاید یکی از دلایلی که شهریه ها همیشه مسئله جنجالی رسانه ها بودند نبود بانک اطلاعاتی یکپارچه از جریان مالی مدارس باشد. البته ابهام در تعریف قانونی «امکانات ویژه آموزشی» و مقاومت برخی ذی نفعان قدرتمند در برابر اصلاحات هم از دلیل دیگر این چالش همیشگی هستند. با این تفاسیر سخنگوی سازمان معلمان بر این باور است مسئله ارائه خدمات برخی مدارس مسئله اصلی است که باید به آن پرداخته شود. به اعتقاد داوری این مسئله هم ریشه جامعه شناسی هم روانشناسی و هم حقوق کودک دارد که متاسفانه مسکوت باقی مانده اند. او می گوید: «شهریه ها بخش کوچکی از این ماجرا هستند.»

 خط و نشان برای متخلف ها

احمد محمودزاده رئیس سازمان مدارس غیردولتی همین هفته گذشته خبر داده بود که:«ما هنوز شهریه ای که مصوب و نهایی شده باشد به مدارس ابلاغ نکرده ایم.» این در حالی است که اغلب مدارس غیرانتفاعی هم شهریه ها را به خانواده ها اعلام و هم هزینه ها را دریافت کرده اند.

نکته جالب اینکه وزیر آموزش و پرورش هم در دیدار با موسسان مدارس غیردولتی جلسه داشته و گفته: «حقوق مردم و حقوق دانش آموزان باید خط قرمز ما باشد.»علیرضا کاظمی در حاشیه این جلسه و مقابل دوربین صدا و سیما برای مدارس متخلف خط و نشان کشیده که:«با مدارس متخلف شدیدا برخورد می کنیم.»

مو  لای درز این نقشه نمی رود!

«افشین» که پسرش را امسال در پایه یازدهم ثبت نام کرده از شگرد مدارس غیرانتفاعی برای تخطی نکردن از شهریه مصوب آموزش و پرورش می گوید: «من سال گذشته پسرم را یکی از مدارس محله دروس ثبت نام کردم. شهریه مدرسه ۱۲۰ میلیون تومان بود. اما امسال در مدرسه زمزمه هایی مطرح شده که خبر از شهریه های ۲۵۰ تا ۳۰۰میلیون تومانی می دهد. چون می گویند فضای مدرسه را قرار است تغییر بدهیم. 

تازه این رقم بدون هزینه های جانبی است که معمولا مدارس در طول سال تحصیلی از اولیاء طلب می کنند. مثلا هر سال دانش آموزان را به اردو می برند و مبالغ جداگانه ای می گیرند. همچنین لباس مدرسه یا برنامه های علمی و تفریحی هزینه جداگانه ای دارد. نکته جالب اینکه وقتی برای ثبت نام مراجعه می کنیم فرمی در اختیار ما قرار می دهند که در آن شهریه مدرسه را براساس ارقام مصوب آموزش و پرورش باید تکمیل کنیم.

سال گذشته این رقم ۵۰ میلیون تومان بود. هم می دانند که این ارقام واقعی نیست و صرفا برای نشان دادن به بازرسان آموزش و پرورش منطقه است. بعد از تکمیل فرم حتما باید چند چک به امور مالی مدرسه بدهیم و تا پایان سال مبلغ درخواستی مدرسه را پرداخت کنیم. البته مبلغ مصوب را هم  همان جا باید کارت بکشیم. فیش واریزی ضمیمه فرم می شود و درنتیجه با امضای والدین همه چیز قانونی است و هیچ تخلف شهریه ای هم صورت نگرفته است. در واقع مو لای درز نقشه شان نمی رود.»

استعلام شهریه سال جدید به نشانی mosharekatha.ir

طبق اعلام آموزش وپرورش مدارس مجازند تا ۴۰درصد شهریه مدارس را برای فوق برنامه ها طلب کنند. به عبارت ساده تر اگر شهریه مدرسه ای ۱۰میلیون تومان برآورد شده مدرسه برای فوق برنامه ها در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ تنها ۴میلیون تومان مجاز است دریافت کند. بی شک مبلغ بالاتر مساوی است با برخورد. بنابر اعلام آموزش وپرورش والدین برای استعلام شهریه مدارس غیردولتی می توانند به سایت مدارس یا مشارکت ها به نشانی mosharekatha.ir مراجعه کنند. 

اجازه افزایش ۴۰ درصدی شهریه تنها برای باکیفیت ها 

در سال تحصیلی که گذشت الگوی شهریه مدارس غیرانتفاعی تغییر کرد؛ تغییراتی که شامل حال مدارسی شد که از نظر کیفیت امتیاز بالایی را به خود اختصاص داده بودند. تصمیم ها سال گذشته بر این بود که مدارس با ارائه مستندات و دریافت مجوز از سازمان مدارس و مراکز غیرانتفاعی اجازه افزایش ۴۰درصدی شهریه را داشته باشند. در همان برهه طبق اعلام رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکت های مردمی شهریه مدارس غیرانتفاعی بین ۱۰ تا ۸۰ میلیون تومان بود. اگرچه پایه تحصیلی و امکانات ارائه شده توسط مدرسه در میران شهریه تاثیر مستقیم داشت. 

*بازنشر مطالب شبکه های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه ها منتشر می شود.

پایان خبر سفیر سبز

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تحصیل لاکچری/ شهریه ۵۰۰ میلیونی مدارس خاص!" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تحصیل لاکچری/ شهریه ۵۰۰ میلیونی مدارس خاص!"، کلیک کنید.